LaptopFix kompiuterių remontas: +370 681 62157

  • Susisiekite

    +370 681 62157
  • Vilnius

    S.Žukausko g. 1
  • Pirmadienį-Šeštadienį

    I-V 10:00-18:00 VI 11:00-16:00
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Jeigu skaitote šį straipsnį, ko gero, kad nutiko nelabai geras dalykas ir ant klaviatūros kažkas išsiliejo. Jeigu taip įvyko, esate ten, kur reikia. Iš karto nuraminsime, kad net lipnių, saldžių, tirštų ar nemalonių skysčių išsiliejimas nereiškia, kad kompiuteris sugadintas. Skirtingai, nei rodoma filmuose ar serialuose, sušlapusi klaviatūra – išsprendžiama problema. Jei nepavyks patiems, problemą išspręsti turėtų Laptopfix specialistai. Tačiau dabar pažiūrėkime į tai, ką galite padaryti patys.

Jeigu sušlapo klaviatūra, štai ką reikėtų daryti iš karto

Galima išskirti tris žingsnius, kurių reikėtų laikytis ir, ką reikėtų daryti, jeigu sušlapo klaviatūra.

  1. Jei klaviatūra yra išorinis įrenginys ir ji prijungta prie kompiuterio, nedelsdami atjunkite. Jei ji belaidė arba aplietas nešiojamas kompiuteris, išjunkite visą įrenginį. Atjungę elektrą galite išvengti trumpojo elektros jungimo.
  2. Dabar apverskite klaviatūrą ir leiskite traukos jėgai padaryti savo darbą. Švelniai pakratykite klaviatūrą, kad išsisklaidytų kuo daugiau subėgusio skysčio. Tai galite padaryti vonioje arba virtuvėje, virš čiaupo.
  3. Švaria, sugeriančia šluoste švelniai nušluostykite matomą drėgmę. Būkite atsargūs, kad skysčio nesusigertų toliau į klaviatūrą.

Jeigu skysčio buvo nedaug, tokio žingsnio gali ir užtekti. Visgi, jeigu nutiko didesnė nelaimė, viskas taip pat nėra prarasta, tačiau reikės kiek daugiau pastangų.

Detalus klaviatūros valymas namų sąlygomis

Jeigu išbėgo nemažas kiekis vandens arba lipnūs, tiršti ar kitokios konsistencijos skysčiai, pasiruoškite truputėlį laiko problemai išspręsti.

Nuo išorinių klaviatūrų nuimkite klavišus, kad pasiektumėte po jais esantį paviršių. Paprastai klavišus galite nuimti naudodami plokščią įrankį arba net rankomis. Klavišus atsidėkite šalia, kad vėliau nepasimestų. Visus klavišus nusausinkite po vieną. Geriausia tai daryti su skudurėliu.

Dabar jau reikėtų nuvalyti pačią klaviatūrą. Dalį po klavišais valykite vandens ir alkoholio (spirito) mišiniu. Jis turi būti kuo mažesnės koncentracijos ir tinka naudojimui tik tada, jeigu ant klaviatūros liko lipnios kilmės dėmių (dažniausiai atsirandančių nuo vaisvandenių).

Jeigu tai yra nešiojamas kompiuteris, gali tekti po vieną išiminėti klavišus arba išardyti korpusą, kad prieitumėte prie klaviatūros.

Ką daryti po to, kai klaviatūra išvalyta?

Kai atlikote valymą, leiskite klaviatūrai visiškai išdžiūti. Tai gali užtrukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Nors kai kas gali tai rekomenduoti, nepatariame naudoti plaukų džiovintuvo, nes karštis gali deformuoti arba pažeisti komponentus. Įsitikinę, kad viskas išdžiūvo, vėl prijunkite klaviatūrą ir/ar įjunkite kompiuterį. Išbandykite kiekvieną klavišą, kad įsitikintumėte, jog jis veikia tinkamai. Tam gerai atsidaryti užrašų programą arba MS Word.

Jei po valymo kai kurie klavišai visgi neveikia, gali būti, kad laikas keisti klaviatūrą arba nuvykti į Laptopfix remonto centrą. Tam tikrais skysčių padaryta žala gali būti negrįžtama. Tokiu atveju kompiuterį suremontuosime arba išsaugosime duomenis, jeigu žala bus nepataisoma.

Kokią žalą kompiuteriui daro skysčiai?

Jeigu kompiuterį ar klaviatūrą išjungiate, ženkliai sumažinate vienos didžiausių problemų – trumpo jungimo, tikimybę. Jis gali sudeginti jautrius komponentus ir dėl jo dar galima prarasti duomenis.

Skystyje esantys koroziniai elementai, ypač saldžiuose ar rūgščiuose gėrimuose, gali pagreitinti vidinių dalių gedimą. Laikui bėgant, dėl likusios drėgmės metaliniai komponentai gali surūdyti. Tai pablogins jų veikimą ir sutrumpins kompiuterio tarnavimo laiką.

Net ir mikroskopiniame lygmenyje skystis gali sukelti problemų. Patekęs ten, kur nereikia jis gali sutrikdyti motininės plokštės veiklą ir sukelti nepastovų kompiuterio elgesį arba visišką sistemos gedimą. Visgi dažniausiai, jeigu tai – atskira klaviatūra, tiesiog nustoja veikti vienas ar keli mygtukai.