LaptopFix kompiuterių remontas: +370 681 62157

  • Susisiekite

    +370 681 62157
  • Vilnius

    S.Žukausko g. 1
  • Pirmadienį-Šeštadienį

    I-V 10:00-18:00 VI 11:00-16:00
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Galbūt pastebėjote, kad jūsų stalinis ar nešiojamas kompiuteris ėmė garsiau ūžti. O gal įsigijote naują įrenginį, tačiau jis ūžia garsiau nei tikėjotės? Pasirodo, ūžimas gali byloti apie rimtą techninį gedimą, apie lengvai šalinamą problemą arba tiesiog būti galingo kompiuterio naudotojo realybė. Apžvelkime, kodėl kompiuteris galėtų garsiai ūžti.

Kada garsus ūžimas yra normalus?

Girdimas ūžesys, ypač kai kompiuteris tik įjungiamas, yra visiškai normalus reiškinys. Šiuos garsus skleidžia sistemą aušinantys ventiliatoriai arba besisukantys kietieji bei spartieji diskai. Kartais, atliekant kompiuterį labai apkraunančias užduotis, pavyzdžiui, žaidžiant žaidimus ar montuojant vaizdo įrašus, tikėtina girdėti didesnį ventiliatoriaus triukšmą, nes kompiuteris dirba intensyviau, kad palaikytų optimalią temperatūrą.

Priežastys, dėl ko kompiuteris ūžia

Tikrai ne visi komponentai gali būti ūžimo priežastimi. Apžvelkime tuos, kurie gali ir dėl ko taip būna.

Procesorius (CPU)

Tada, kai kompiuterio smegenys, centrinis procesorius, intensyviai apkraunamas, jis generuoja daugiau šilumos. Per didelė temperatūra, per ilgai, yra kenksminga, tad aušinimo mechanizmas (ventiliatorius), turi dirbti intensyviau, kad viskas neperkaistų. Intensyvesnis aušinimo sistemos veikimas dažnai ir būna tas ūžimas, kurį girdime.

Reguliariai stebėdami vykdomas užduotis (per Task Manager ar Activity Monitor) ir aktyvias programas, galite nustatyti procesus, dėl kurių procesorius pervargsta.

Kietasis diskas (HDD) arba spartusis diskas (SSD)

Tradiciniuose HDD yra besisukantys diskai, kurie laikui bėgant gali pradėti dirbti triukšmingai, ypač jei pasensta ir pavargsta.  

Kita vertus, SSD diskai neturi tokių judančių dalių, bet gali kaisti. Būtent tas įkaitimas suaktyvina aušinimo mechanizmą.

Reguliariai defragmentuojant kietuosius diskus ir užtikrinant, kad SSD diskai nebūtų arti visiško pilnumo, galima padidinti jų našumą ir sumažinti triukšmą.

Ventiliatoriai

Dažniausiai ūžesį sukelia aušinimas. Natūralu, kad dirbdamas smarkiau, ventiliatorius ūžia garsiau. Tačiau, jeigu ūžimas persipina su burzgimu ar kitais keistais garsais, problema, ko gero, yra tai, kad ventiliatoriuje susikaupė dulkės ir nešvarumai. Reikėtų atsidaryti korpusą ir kompiuterį išvalyti. Tai padaryti gali ir Laptopfix komanda.

Grafikos plokštė (GPU)

Dėl užduočių, kuriose daug resursų reikalauja grafika, pavyzdžiui, žaidimų žaidimo ar vaizdo įrašų redagavimo, grafinis procesorius (GPU) dirba sunkiau. Tam jis vartoja daugiau energijos ir generuoja daugiau šilumos. Tai iššaukia poreikį labiau aušintis ir būtent aušintuvas ūžia.

Nepamirškite laiku atsinaujinti GPU driver‘ius ir stebėkite temperatūrą su programine įranga, kad per ilgai jis nebūtų maksimaliai apkrautas.

Maitinimo šaltinis (PSU)

Maitinimo šaltinis tiekia energiją kompiuteriui ir, jei jis veikia netinkamai, gali ūžti. Sugedęs maitinimo šaltinis kelia ne tik triukšmą, bet ir pavojų.

Jeigu įtariate, kad problema – su juo, reikėtų kuo greičiau įsigyti naują.

Jeigu ūžesys yra daug garsesnis nei įprastai, kompiuteris ūžia net nieko su juo nedarant arba ūžesį lydi labai didelė temperatūra, pats laikas kreiptis į Laptopfix. Mūsų specialistai apžiūrės jūsų įrenginį bei atliks reikiamus remonto darbus, kad ūžesys sumažėtų ar išnyktų!