LaptopFix kompiuterių remontas: +370 681 62157

  • Susisiekite

    +370 681 62157
  • Vilnius

    S.Žukausko g. 1
  • Pirmadienį-Šeštadienį

    I-V 10:00-18:00 VI 11:00-16:00
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Juodas kompiuterio ekranas gali tapti sunkiai įveikiamu iššūkiu, dažnai keliantis paniką ar nusivylimą. Juk juodas ekranas reiškia, kad kompiuteris į nieką nereaguoja. Tačiau supratę priežastis, dėl ko taip nutiko ir galimus sprendimo būdus ne tik išvengsite nerimo, bet ir įgysite žinių, kaip tokią problemą galbūt galima išspręsti.

Pirminis problemos nustatymas – labai svarbus

Prieš pradedant ieškoti konkrečių priežasčių ir jų sprendimo, visada naudinga pradėti nuo paprasčiausių dalykų. Darant tam tikrus veiksmus, dažnai išsprendžiama daugybė įprastų problemų.

Visų pirma – įsitikinkite, kad kompiuteris, taip pat ir monitorius, turi maitinimą. Galbūt tai skamba labai jau paprastai, tačiau dažnai kaltininkas – palaidas ar pažeistas kabelis, arba iš lizdo iškritęs maitinimo šaltinis. Jeigu su laidais viskas tvarkoje, tada paspauskite ir kelias sekundes palaikykite įjungimo mygtuką, kol kompiuteris išsijungs. Tada vėl jį įjunkite. Taip dažnai galima pašalinti nedidelius programinės įrangos trikdžius, dėl kurių užtemsta ekranas.

Jei problema susitvarkė – daugiau pergyventi nebūtina. Nebent problema kartosis, nėra būtinybės kreiptis į servisus.

Dažniausiai pasitaikančios juodo ekrano priežastys

Apžvelgsime, kokios priežastys šią problemą iššaukia dažniausiai bei pristatysime potencialius sprendimus.

1. Sugedo techninės/aparatinės įrangos jungtys

Tai sunku patvirtinti, tačiau per laiką ir ypač dėl netinkamo išvedžiojimo ar karščio, iš rikiuotės gali išeiti jungtys.

Sprendimas. Reikėtų išsiardyti nešiojamo kompiuterio korpusą ar nuimti korpusą nuo stacionaraus kompiuterio dėžės, kad pavyktų patikrinti. visus kabelius. Svarbiausi, kuriuos turite apžiūrėti yra video kabeliai, jungiantys monitorių su kompiuteriu. Įsitikinkite, kad jie patikimai pritvirtinti. Jei reikia, sukeiskite kabelius vietomis arba naudokite kitą prievadą.

2. Ekrano apšvietimo problemos

Laptop‘ai ekranui apšviesti naudoja foninį apšvietimą (angl. backlight). Jei jis neveikia, ekranas atrodys juodas, nors techniškai, jis veikia.

Sprendimas. Švieskite į ekraną žibintuvėli. Jei net ir labai silpnai matote darbalaukį arba bet kokį turinį, tikėtina, kad problema susijusi su foniniu apšvietimu. Čia jau reikės kreiptis į Laptopfix, kad mūsų komanda atliktų profesionalų remontą arba pakeistų ekraną. Gera žinia ta, kad ekrano keitimas vis tiek yra pigesnis nei naujo kompiuterio pirkimas.

3. Grafikos driver‘ių problemos

Pasenę arba nesuderinami grafikos driver‘iai gali sukelti problemų, kurios pasireikš kaip juodas ir nereaguojantis ekranas.

Sprendimas. Įjunkite kompiuterį saugiuoju režimu (angl. safe mode). Jei saugiuoju režimu ekranas matomas normaliai, tikėtina, kad tai yra driver‘ių bėda. Jei reikia, atnaujinkite arba grąžinkite juos į ankstesnę būseną.

4. Perkaitimo problemos

Kompiuteriai turi apsauginį mechanizmą, kuris gali išjungti sistemą arba ekraną, jei jis perkaista.

Sprendimas. Užtikrinkite, kad kompiuterio aušinimo sistema veikia tinkamai. Išvalykite ventiliatorius ir ventiliacines angas nuo susikaupusių dulkių. Jei naudojate nešiojamąjį kompiuterį, pasirūpinkite, kad jis stovėtų ant lygaus, kieto paviršiaus ir būtų tinkamai vėdinamas. Galite įsigyti papildomą aušintuvą.

5. Kenkėjiška programinė įranga arba virusas

Kai kuri kenkėjiška programinė įranga gali trikdyti įprastą kompiuterio darbą. Vienas iš įmanomų simptomų – juodas ekranas.

Sprendimas. Atlikite išsamų kenkėjiškų programų ir virusų patikrinimą su specialia programa. Jeigu reikia, atnaujinkite antivirusinę programą.

6. Problemos su operacine sistema

Kartais operacinė sistema gali susidurti su trikdžiais, dėl kurių ekranas nustoja funkcionuoti. Tokia problema taip pat labiau tikėtina tiems, kurie turi nelegalią OS versiją.

Sprendimas. Paprasčiausia gali būti tiesiog atvykti į Laptopfix. Čia galėsime atkurti ankstesnę kompiuterio būseną naudojant sistemos atkūrimo taškus arba iš naujo įdiegsime saugią operacinės sistemos versiją.