LaptopFix kompiuterių remontas: +370 681 62157

  • Susisiekite

    +370 681 62157
  • Vilnius

    S.Žukausko g. 1
  • Pirmadienį-Šeštadienį

    I-V 10:00-18:00 VI 11:00-16:00
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Jeigu kompiuteris lėtai dirba arba, kaip dauguma mėgsta sakyti lagina, tai itin vargina. Kai kada strigimo priežastimi gali tapti netinkami mūsų naudojimo įpročiai. Kitais atvejais kompiuteris vos velkasi, nes jis, paprasčiausiai, paseno arba sugedo vienas ar kitas komponentas. Tačiau kaip ir erzina vilktis kamštyje po darbo, nesinori darbo ar pramogų metu kankintis su lėtu kompiuteriu. Svarbu artimiau susipažinti su šios, dažnos problemos priežastimis, kad lengviau jas išspręstumėte ar apskritai išvengtumėte.

Kaip diagnozuoti strigimo priežastį?

Prieš ieškant sprendimų reikia tiksliai žinoti dėl ko kompiuteris lėtai dirba. Jeigu problema yra techninė, o ne programinė, vargu ar pavyks tiksliai diagnozuoti neišardžius. Visgi, jei priežastys nėra labai specifinės, jas nustatyti įmanoma ir neatsukus jokio varžto.

Windows kompiuteryje Task Manager, o Mac – Activity Monitor gali būti it nuodugnūs tyrimai pas gydytoją. Atsidarius šias programas lengva pamatyti kokios programos ar užduotys valgo daugiausiai resursų. Jeigu matote, kad kažkuri programa reikalauja daug išteklių, tačiau jos nepažįstate arba galite atsisakyti, ją išjunkite.

Taip pat dar galite atlikti disko ir atminties diagnostiką (Disk and Memory DIagnostics). Ji padės nustatyti, jeigu yra disko ar RAM atmintinės klaidų. Tai – techninė problema, kurią įmanoma nustatyti neatidarius kompiuterio, bet išspręsite tik pakeitę RAM ar diską.

Kaip sumažinti kompiuterio lag‘ą? 4 patarimai

Turime keletą patarimų, kurie galėtų padėti sumažinti lag‘ą bei paspartinti kompiuterio veikimą. Galite juos pamėginti.

Patikrinkite ar nėra virusų bei kenkėjiškos įrangos

Pakankamai dažnai kompiuterius sulėtina vienu ar kitu būdu į juos patekę virusai ar kenkėjiška programinė įranga. 

Jeigu ji neišjungiama, neištrinama ar neapribojama, ta programa gali labai kenkti jūsų kompiuteriui. Pasinaudokite Windows Defender arba nemokama antivirusine programa, kad patikrintumėte ar PC/Mac įrenginys nėra užkrėstas. Tiesa, pačios antivirusinės programos reikalauja nemažai resursų, tad nenustebkite, kad patikros metu kompiuteris gali labiau kaisti, ūžti ar sulėtėti. 

Atnaujinkite operacinę sistemą

Atnaujinti programinę įrangą – labai svarbu. Atnaujinimas gali optimizuoti visų techninių dalių veikimą ir išspręsti žinomas problemas, dėl kurių procesai stringa.

Išvalykite kompiuterį nuo dulkių

Kaip ir siurbdami grindis namuose sumažinate alergines reakcijas ir čiaudulį, taip ir nuvalydami dulkes nuo kompiuterio ventiliatoriaus ar kitų komponentų, galite pagerinti oro srautą. Dėl to kompiuteris mažiau kais, o taip pat ir mažiau aušinsis. Tai turėtų pagreitinti pagrindinius procesus.

Pagerinkite techninę dalį

Našesnė techninė įranga gali gerokai pagreitinti kompiuterį. Galbūt atėjo metas įsigyti daugiau operatyviosios atminties (RAM) arba spartesnį SSD? Ypač, jei kompiuterį naudojate darbui ar žaidimams, vienintelis optimalus sprendimas gali būti techninių parametrų pagerinimas.

Ką daryti, jeigu šie sprendimai nepadėjo?

Suprantama, kad tam tikrais atvejais nepavyks rasti sprendimo paprasčiausiu būdu. Todėl, jeigu tiksliai nežinote, kodėl kompiuteris labai lėtai dirba, neskubėkite pirkti naują įrangą. Geriau prieš tai dar pamėginkite iš naujo įrašyti operacinę sistemą arba padarykite atstatymą. Jeigu naudojote neoficialią operacinės sistemos versiją, pakeitus į oficialią strigimai taip pat gali išnykti.

Jei išbandėte viską, o lag‘as toliau kankina – pats laikas atvykti į Laptopfix. Mūsų specialistai jūsų kompiuterį patikrins tiek programiškai, tiek iš techninės pusės. Dažnu atveju pakanka tik remonto ar detalių keitimo ir kompiuteris vėl puikiai dirba, nebūtina pirkti naujo.