LaptopFix kompiuterių remontas: +370 681 62157

  • Susisiekite

    +370 681 62157
  • Vilnius

    S.Žukausko g. 1
  • Pirmadienį-Šeštadienį

    I-V 10:00-18:00 VI 11:00-16:00
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Visas mus supantis pasaulis gražiausias, kai jame pilna ryškių spalvų. Tuo pačiu principu vadovaujamės ir sėdėdami prie kompiuterio. Jeigu monitoriuje matome daug spalvų ir jos yra ryškios bei gražios, vaizdas tampa malonesnis akiai. Tačiau tai – ne gamtos grožis, o technologinės inovacijos bei gudrybės, kurias naudoja jūsų ekranas/vaizduoklis. Spalvų ryškumas ir tikslumas gali turėti didelę įtaką bendrai žiūrėjimo patirčiai. Tačiau kokios spalvos naudojamos atvaizdavimui ir kaip viskas veikia?

RGB spalvų paletė ir spalvų atvaizdavimas

Visų modernių spalvotų ekranų pagrindas yra RGB (raudona, žalia, mėlyna) spalvų modelis.

Šis modelis pagrįstas spalvų teorija, kuri teigia, kad derinant skirtingo intensyvumo raudoną, žalią ir mėlyną šviesą galima gauti beveik bet kokią spalvą.  Sumaišius šias tris spalvas įvairiais intensyvumais, galima sukurti beveik bet kokią matomo spektro spalvą.

Pavyzdžiui, derinant raudoną ir žalią spalvą gaunama geltona, žalią ir mėlyną – žydra, o visas tris spalvas – balta.

Spalvotas vaizdas ekrane atvaizduojamas naudojant pikselius – mažus taškus, iš kurių sudarytas ekranas. Kiekvieną pikselį sudaro subpikseliai. Paprastai pikselyje bus po vieną raudoną, žalią ir mėlyną subpikselį. Būtent subpikselų derinys ir skleidžiamos šviesos intensyvumas lemia galutinę pikselio spalvą – ką mato naudotojas.

Ekrano techninės galimybės

Dar vienas terminas, kurį verta žinoti – spalvų diapazonas arba spalvų gama. Kuo platesnis diapazonas ar platesnė gama, tuo geresnis vaizdas gali būti atkuriamas ekrane.

Natūralu, jog platesnė spalvų gama pajėgs atkurti ryškesnius ir tikroviškesnius vaizdus. Spalvų gylis, matuojamas bitais, taip pat labai svarbus parametras. Didesnis bitų gylis (bit depth) leidžia atvaizduoti daugiau spalvų, todėl išryškėja vaizdo niuansai ir gradacijos.

Pavyzdžiui, 24 bitų spalvinis gylis gali rodyti daugiau kaip 16 milijonų spalvų. Visi šie parametrai yra nurodomi prekių aprašymuose ar techniniuose dokumentuose pas pardavėjus ar gamintojus.

Apie ekranų technologijas

Kiekvienas vaizduoklis (ekranas), gali būti skirtingas ne tik savo pikselių tankumu, dydžiu ar spalvų gama. Gali skirtis ir fundamentalios vaizdavimo technologijos.

Tobulėjant ekranų technologijoms toliau gerėja ir spalvų atkūrimo galimybės. Tokios ekranų technologijos kaip OLED ir QLED dar labiau pakėlė vartotojų lūkesčius, kadangi juoda spalva atrodo maksimaliai sodri, spalvos – ryškios ir kontrastingos.

Net ir HDR (didelio dinaminio diapazono) technologija taip pat praplečia spalvų ir kontrasto diapazoną, tad vaizdai pasidaro labiau įtraukiantys.