LaptopFix kompiuterių remontas: +370 681 62157

  • Susisiekite

    +370 681 62157
  • Vilnius

    S.Žukausko g. 1
  • Pirmadienį-Šeštadienį

    I-V 10:00-18:00 VI 11:00-16:00
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ar jūsų kompiuteris sulėtėjo? O galbūt tiesiog norėtumėte žinoti – ar nėra kažkokių veiksmų, kuriuos galite padaryti tam, kad jis imtų veikti greičiau? Laikui bėgant arba dėl netinkamų nustatymų, net ir pajėgūs kompiuteriai gali sulėtėti ir iš bėgiko sprinterio virsti vangiu, vos šliaužiančiu vėžliuku. Tačiau nesijaudinkite! Yra keletas paprastų, bet veiksmingų būdų padidinti kompiuterio greitį net ir namų sąlygomis. Štai mūsų patarimai norintiems paspartinti savo Windows PC arba laptop‘ą.

Sumažinkite apkrovą paleidimo (startup) metu

Viena pagrindinių priežasčių, dėl ko pradinis užkrovimas trunka labai ilgai – perkrautas paleidimo (startup) sąrašas. Jūs galite to net nematyti, tačiau antrame plane jūsų kompiuteriui tenka atlikti intensyvias užduotis. Pagal numatytas parinktis (by default) arba po to, kai įrašote programas, atliekate pakeitimus, paleidimo procesas gali pasidaryti labai smarkiai apkrautas. Reikia patikrinti, kas vartoja brangius resursus paleidimo metu. Tai padaryti galite:

  1. Atidarykite Task Manager (Ctrl+Shift+Esc).
  2. Pereikite prie skirtuko Startup.
  3. Išjunkite nereikalingas programas bei įrankius, kurie nėra reikalingi, bet įkeliami paleidžiant Windows.

Optimizavus, krovimas turėtų pagreitėti bent keliolika procentų (o dažnai paspartėja ir kartais).

Išvalykite vidinę atmintį

Failų prigrūstas kietasis diskas gali trikdyti Windows bei kompiuterio darbą. Reguliariai naudodami integruotą disko valymo įrankį – Disk Cleanup, galite gerokai pagerinti savo PC našumą. Šiuo įrankiu pašalinami laikinieji failai (temporary files), cache failai ir kiti nereikalingi duomenys, kurie užkemša sistemą, tačiau neatlieka jokios paskirties.

Papildomai galite naudotis ir specialiai duomenų valymui sukurtas programas arba rankiniu būdu patikrinti failų tvarkyklę. Jeigu rasite didelio svorio failus, kurių nenaudojate – taip pat ištrinkite bei pašalinkite juos iš šiukšliadėžės.

Su kietaisiais (HDD) ir sparčiaisiais (SSD) diskais susijusi problema gali būti ir pernelyg didelis fragmentavimas. Optimize Drives arba Disk Defragmenter – įrankis, kuris gali defragmentuoti diską ir sumažinti pačių fragmentų skaičių. Taip turėtų paspartėti krovimas, kadangi kompiuteris lengviau ras reikiamus failus.

Galbūt pats laikas atnaujinti operacinę sistemą?

Naudojant pasenusią Windows versiją arba nebepalaikomas (legacy) operacines sistemas kompiuterio veikimas gali pasidaryti lėtesnis.

Reguliariai tikrinkite ir diekite Windows operacinės sistemos ir kitos programinės įrangos atnaujinimus. Nors kai kada ir gali pasirodyti, kad update‘ai pasitaiko varginančiai dažnai, tačiau realybėje, tie atnaujinimai ne tik padidina saugumą, bet ir pagerina bendrą našumą. Windows yra tūkstančius kibernetinio saugumo specialistų ir programuotojų turinti įmonė. Jos resursai nuolat skiriami tam, kad Windows saugumas būtų pats aukščiausias.  

Pasitikrinkite dėl virusų

Kai kompiuteris lėtai krauna ir galite atmesti bet kurį iš anksčiau išvardintų simptomų, įmanoma, jog kompiuteris tapo užkrėstas virusu.

Kenkėjiška programinė įranga (malware) ir virusai gali labai apsunkinti kompiuterio veikimą bei tuo pačiu metu vogti duomenis ar gadinti techninę įrangą. Tam, kad sistema būtų švari ir veiktų nepriekaištingai, reikia, kad Windows Defender Real-Time Protection nebūtų išjungiama, o dar geriau – būtų naudojama ir kita, geros reputacijos antivirusinė sistema.

Reguliarūs patikrinimai ir pasitikėjimas antivirusinės rekomendacijomis apsaugos nuo rimtesnių problemų.

Atnaujinkite techninę įrangą

Jei net atlikus čia išvardintus programinės įrangos optimizavimo bei kitus veiksnius, kompiuteris vis dar kraunasi lėtai, gali būti, jog vienintelė išeitis – atnaujinti techninę įrangą. Įdėjus daugiau operatyviosios atminties (RAM) arba HDD pakeitus į SSD, programų ir Windows greitis gali ženkliai padidėti.

Atlikus ir techninės įrangos atnaujinimą, svarbu savo kompiuterį prižiūrėti reguliariai. Išvalykite naršyklės talpyklą (cache), pašalinkite nenaudojamas programas ir neperkraukite darbalaukio (Desktop). Kaip matote, yra nemažai dalykų, kuriuos galite daryti, kad paspartintumėte stalinio ar nešiojamo kompiuterio darbą.